Wette rakende surrogaatskap in New York bly ingewikkeld

Ons het onlangs berig dat 'n wetsontwerp om betaalde surrogaatskap in die staat New York ten volle te wettig gedoen en afgestof is, maar dit lyk asof dinge nie so eenvoudig is nie. Hier is 'n uiteensetting van waarom hierdie saak so ingewikkeld en verdelend bly.

Die onlangse wetsontwerp was daarop gerig om surrogaatskap te destigmatiseer en bied meer opsies aan onvrugbare paartjies en diegene in die LGBTQ-gemeenskap, en om die staat New York meer in ooreenstemming te bring met die 47 ander Amerikaanse state wat betaalde surrogaatskap moontlik maak. 'N Aantal akademici en dokters het egter gesê dat die wetsontwerp nie ver genoeg gegaan het om surrogate te beskerm nie. Terwyl die aanvanklike wetgewing die Senaat in Junie verlede jaar goedgekeur het, het dit in die Staatvergadering van New York vasgeval.

Diegene wat in die deelstaat New York woon, kan tans boetes oplê vir 'n surrogaat. Selfs onbetaalde surrogaatskap is belaai met probleme, aangesien hul ooreenkomste nie afdwingbaar of wetlik bindend is nie. Terwyl diegene wat hoop om met 'n surrogaat te werk om hul gesin te laat groei, graag hierdie wetgewing deur die Vergadering wil sien beweeg, is dit weens die huidige COVID-19-krisis weereens van die koerant af weggeskuif.

Net verlede week het die speaker van die Vergadering, Carl E. Heastie, 'n verklaring uitgereik waarin hy bevestig dat die wetsontwerp nie op hierdie sitting sal stem nie. Hy het geskryf: 'Ons moet toesien dat die gesondheid en welsyn van vroue wat hierdie reëlings tref, beskerm word, en dat reproduktiewe surrogaatskap nie gekommersialiseer word nie.'

“Ek sien uit daarna om hierdie gesprek in die komende maande met ons lede en belangstellendes voort te sit om 'n oplossing te ontwikkel wat vir almal werk.”

Maar as in ag geneem word dat die meeste van die VSA dit toelaat, waarom is surrogaatskap in New York in die eerste plek so kompleks?

Wat is Gestational Surrogacy?

Die mees algemene vorm van surrogaatskap in die VSA is swangerskap surrogaatskap, waarin 'n vrou IVF ondergaan om die bevrugte embrio uit die genetiese materiaal van 2 ander mense te dra. Die sogenaamde 'tradisionele surrogaatskap' waarin 'n surrogaat haar eie eier gebruik, is baie minder algemeen, en is dikwels heeltemal verbode.

Swangerskap surrogaatse is buitengewoon duur vir die ouers, en dit kan op $ 100,000 kos. As gevolg van hierdie hoë koste, vra baie paartjies hul surrogaat om haar toestemming om meer as een embrio op een slag oor te dra, wat kan meebring dat sy veelvoude dra.

Wat is die bestaande Amerikaanse wette rakende surrogaatskap?

Die kort antwoord? Niemand weet heeltemal nie! Daar is geen federale wette rakende surrogaatskap in die Verenigde State nie, en dus het elke staat hul eie wette. Die resultaat is 'n ingewikkelde warboel van verskillende regulasies en beperkings wat vreeslik moeilik is om te ontleed.

Die staat New York het onderneem om surrogaatskap heeltemal te verbied op grond van die terugslag van die berugte 1985 'Baby M' saak. 'N Tradisionele surrogaat uit New Jersey het verkies om die baba te hou nadat hy gebore is, en die ingewikkelde regsgeding wat daarop gevolg het, het daartoe gelei dat die Hooggeregshof in New Jersey toesig oor die baba M aan die egpaar toegeken het.

Sedert 1985 was daar vordering in die vrugbaarheidswetenskap wat baie lande aangespoor het om betaalde surrogaatskap te wettig. Daar is tans 47 state waarin surrogaatskap wettig is, maar dit is belangrik om daarop te let dat surrogaatskap in sommige gevalle slegs toegelaat word omdat daar geen wette is wat dit uitdruklik verbied nie. Net drie state - Virginia, Washington, en Florida - laat tans tradisionele surrogaatskap toe.

Betaalde surrogaatskap val op talle plekke in die wêreld uit die guns - China, Kambodja en Thailand verbied die praktyk, soos die meeste lande in Wes-Europa.

Waarom is Gestational Surrogacy so kontroversieel?

Eenvoudig gestel, teenstanders van swangerskap-surrogaatskap spreek hul kommer uit oor vroue wat deur ouers uitgebuit word en kommersiële pasmaatsdienste. Dit was die geval in Indië, maar kenners waarsku nou dat die uitbuiting nou toegeneem het, terwyl arm vroue gekantel word en gedwing word om as 'altruïstiese' surrogate op te tree, sonder enige wettige beskerming.

Selfs in Amerika staar swangerskapsurrogate talle gesondheidskwessies in die gesig, sowel fisieke as sielkundige. Lae geboortegewigte, placenta previa, swangerskapsdiabetes en hipertensie kom al meer voor by swangerskapsurrogate as hulle 'n baba vir 'n ander paartjie dra as by die geboorte van hul eie kind.

Die verhoogde tempo van gesondheidsprobleme het daartoe gelei dat baie mense die veiligheid en etiek van surrogaatskap glad nie bevraagteken het nie, en dit is die kern van die probleem in New York.

Dr Wendy Chavkin, 'n professor in verloskunde-ginekologie aan die Universiteit van Columbia, wys op hierdie statistieke in 'n brief, onderteken deur tien ander kundiges, wat 'n beroep op die wetgewers van New York doen om die verbod op surrogaatskap in die staat te handhaaf. Die aangehaalde brief, gesondheidsrisiko's wat 'bo en behalwe die risiko's van normale swangerskap en geboorte was.'

Dr Chavkin meen dat selfs as 'n vrou ingeligte toestemming gee oor meervoudige embrio-oordragte of medies onnodige C-afdelings, dat dokters hoegenaamd nie hierdie opsies sou aanbied nie. "Wat my betref, is dit slegte medisyne, dit is wanpraktyk," het dr. Chavkin in 'n onderhoud gesê. Swangerskaps surrogate, wat dikwels wil voldoen aan die begeertes van die mense wat hulle betaal, is in 'n moeilike posisie, wat hul besluitnemingsproses kan beïnvloed. ”

Hoeveel word geboortesurrogaatse betaal vir hul dienste?

Swangerskapsoortreders in die VS word gereeld tussen $ 20,000 en $ 55,000 betaal vir 'n volle swangerskap, wat hulle kan help om hul finansiële spanning te verlig en skuld af te betaal. Benewens hierdie fooi, word hulle ook vergoed vir hul mediese sorg, prokureurskoste, reiskoste en versekering. As skenker-eiers of sperma ook benodig word, kan die koste selfs hoër wees.

Dit gesê, vroue wat as swangerskapsurrogate opgetree het, is vinnig besig om ander te waarsku om nie deur die proses te gaan net vir die geld nie. "Surrogaatskap is nie vir almal nie," sê Jessica Shultz, wat tussen $ 27,000 en $ 30,000 per swangerskap betaal word, benewens haar mediese en regskoste. 'Moenie dit doen nie, omdat jy dink dat jy finansieel iets gaan verdien. As u dit kook tot vergoeding per uur, verdien u ongeveer $ 4.50 per uur. Jy verdien meer by McDonald's, nie waar nie?

Sal New York hul verbod op Gestational Surrogacy ophef?

Soos u kan sien uit die ingewikkeldhede hierbo, is daar aan beide kante van die debat goeie argumente. Sommige onvrugbare paartjies vertrou op surrogate om hul gesinne te laat groei of te begin, en sommige vroue hou van die geleentheid om hulle te help. Aan die ander kant is swangerskapsurrogaatskap vol met geleenthede vir uitbuiting.

 

Nog geen kommentaar

Los Kommentaar

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie.

Vertaal »