PCB-chemikalieë wat gekoppel is aan sterftes by seesoogdiere, kan gekoppel word aan manlike onvrugbaarheid

Daar is getoon dat chemikalieë in die tagtigerjare in die Verenigde Koninkryk verbied word, en dat dit verband hou met die oorsaak van die dood in varkvarkies wat deur siektes doodgemaak is - en wetenskaplikes het gesê daar moet meer ondersoek ingestel word na wat die impak van vrugbaarheid op die mens kan wees

Europa het polichloorbifenyle (PCB's), chemikalieë wat in 1987 in elektriese toerusting, bedekkings en verf gebruik is, verbied omdat dit giftig is vir mense en natuurlewe.

Maar die chemikalieë, wat dikwels in transistors voorkom en waarskynlik op stortingsterreine is, kom steeds in die omgewing en die voedselketting wat in die water ingedra word.

Ekotoksikoloë aan die Brunel Universiteit in Londen en ZSL (Zoological Society of London) het PCB's gemeet wat in vullisvye voorkom wat in die Britse waters uitgespoel het.

Hulle studie in Omgewingswetenskap en -tegnologie het bevind dat 'n styging in PCB-blubbervlakke van 1 mg per kg lipied ooreenstem met 'n toename van vyf persent in die risiko van dood as gevolg van aansteeklike siektes. Dit is meer as dubbel die risiko-styging van twee persent wat in 2006 geskat is.

"Ons studie toon dat PCB's, hoewel dit meer as drie dekades gelede verban is, steeds 'n bedreiging vir die bruinvarkies is," het Rosel Williams, navorser van Brunel, gesê.

"Ons bevindings het ernstige gevolge vir die bestuur van PCB-besmetting in die Verenigde Koninkryk en versterk die noodsaaklikheid om te voorkom dat PCB's die mariene omgewing binnedring om te verseker dat die vlakke steeds daal."

Die span het gekyk na monsters van 814 varke wat tussen 1990 en 2017 gestrand gevind is. Teen 2007 was hul PCB-konsentrasies laer as die amptelike afsnyding vir toksiese effekte (9 mg per kg lipied), maar in 2016 en 2017 het 39 persent getoets meer as hierdie veilige limiet.

"Dat ons steeds PCB-konsentrasies op hierdie vlakke vind, is 'n bewys dat dit van generasie na generasie oorgedra word en steeds die omgewing binnedring," het Williams gesê.

Die foto het in verskillende dele van die Verenigde Koninkryk verskil. Die vlakke in Wes-Engeland en Wallis, waar PCB's vervaardig is, val stadiger as elders en kan steeds bo die toksisiteitsdrempel wees. Dit kan beteken dat gebiede nuut besmet is en dat PCB's die omgewing teen 'n hoër tempo binnedring.

Navorsers het gesê die 209 soorte PCB's neem langer om af te breek as baie ander besoedelingstowwe en bly in die seelewe, soos dolfyne, varke en walvisse, vir verskillende tydperke. Wetenskaplikes dink dat gifstowwe die immuunstelsel beskadig, sommige meer as ander.

En wat menslike bedreiging betref, is meer navorsing nodig wat wetenskaplikes gewaarsku het

Die referaat, gepubliseer in die tydskrif, Environmental International, het bespreek watter impak die PCBS kan hê op mense wat besmet is en enige voortplantingsvraagstukke.

Navorsers het gesê: 'Die resultate stem ooreen met studies oor ander soogdiere wat getoon het dat blootstelling aan PCB inhibeer die manlike voortplantingstelsel. Byvoorbeeld, menslike epidemiologiese studies het negatiewe verband tussen PCB-blootstelling, spermmotiliteit en sirkulerende testosteroonvlakke by mans gevind.

'Daar is 'n toenemende konsensus dat blootstelling aan kontaminante wat hormonale stelsels ontwrig gedeeltelik verantwoordelik kan wees vir die wêreldwye afname in manlike vrugbaarheidsyfers wat gedurende die afgelope 50 jaar plaasgevind het. Daarom is dit noodsaaklik dat meer gedoen word om mense en ons omgewing te beskerm teen blootstelling aan hierdie gevaarlike chemikalieë. ”

Nog geen kommentaar

Los Kommentaar

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie.

Vertaal »